To Branding αποτελεί, εξ ορισμού, μια πρακτική μάρκετινγκ κατά την οποία μια επιχείρηση διοικεί στρατηγικά και με συνέπεια την εταιρική της ταυτότητα.

H ταυτότητα αυτή την βοηθά να ξεχωρίζει από τους ανταγωνιστές της ενώ παράλληλα την καθιστά εύκολα αναγνωρίσιμη από τους πελάτες, τους εργαζόμενους και όλους εκείνους που έρχονται σε επαφή μαζί της.

Εταιρική ταυτότητα ορισμός

Η εταιρική ταυτότητα είναι τα ορατά στοιχεία μιας επωνυμίας, όπως το χρώμα, το σχέδιο και το λογότυπο που προσδιορίζουν και διακρίνουν τη μάρκα στο μυαλό των καταναλωτών.

Η δημιουργία ενός ισχυρού brand θα πρέπει να αποτελεί πρωταρχικό μέλημα κάθε επιχείρησης. Ένα ισχυρό brand βοηθά σημαντικά την επιχείρηση να αναδείξει τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα και να πάρει μια ξεκάθαρη θέση στην αγορά που δραστηριοποιείται.

brand

Κοινό

Η εταιρική ταυτότητα είναι ο τρόπος με τον οποίο μία επιχείρηση προβάλλει τον εαυτό της στο ευρύ κοινό.

Το κοινό αυτό στην πραγματικότητα δεν αποτελείται απαραίτητα μόνο από πελάτες, αλλά από ένα σύνολο διαφορετικών ομάδων ανθρώπων, όπως:

  • Συνεργάτες
  • Επενδυτές
  • Υπάλληλοι κλπ.

Χαρακτηριστικά

Τα πιο βασικά χαρακτηριστικά της εταιρικής ταυτότητας εκδηλώνοναι κυρίως με οπτικά μέσα.

Στα μέσα αυτά συμπεριλαμβάνονται στοιχεία όπως:

  • ένα δυνατό λογότυπο
  • χαρακτηριστικά εταιρικά χρώματα
  • έντυπα με τα ίδια πρότυπα σχεδίασης

Μία εταιρεία όμως μπορεί να προχωρήσει και σε έναν πιο λεπτομερή προσδιορισμό των στοιχείων της, σύμφωνα με τη φιλοσοφία της.

Για παράδειγμα, ενδέχεται να αναπτύξει έναν εξειδικευμένο τρόπο στη σχεδίαση των προϊόντων, να αντιμετωπίζει με ιδιαίτερο τρόπο τις δημόσιες σχέσεις της κ.α.

Εφαρμογές

Σε μία εταιρική “ομπρέλα” συμπεριλαμβάνονται πάρα πολλά διαφορετικά στοιχεία.

Σε μερικά από αυτά ήδη αναφερθήκαμε ονομαστικά και πιο πάνω. Τώρα θα τα αναλύσουμε και θα προσθέσουμε μερικές ακόμα σημαντικές πτυχές της εταιρικής ταυτότητας.

Το πιο σημαντικό ίσως από όλα τα στοιχεία είναι η επωνυμία της εταιρείας.

Είναι ένα λεκτικό μέσο, που αποτυπώνεται στη μνήμη του κοινού.

Είναι απαραίτητο να μπορεί να διατυπωθεί εύκολα τόσο λεκτικά όσο και γραπτά.

Αυτό συμβαίνει γιατί οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να μπορούν εύκολα να:

  • μιλήσουν για την επιχείρησή σας σε άλλους ανθρώπους
  • γράψουν την επωνυμία σε ένα χαρτάκι σημειώσεων
  • πληκτρολογήσουν την επωνυμία ψάχνοντας να βρουν πληροφορίες στο διαδίκτυο.

Αποτελεί ένα ακόμα λεκτικό στοιχείο.

Δεν έχει την ίδια βαρύτητα με την επωνυμία, αφού είναι περισσότερο συμπληρωματικό και δεν επηρεάζει ιδιαίτερα το σύνολο αν δεν υπάρχει.

Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που το tagline βοηθά σημαντικά ως επεξηγηματική φράση. Αυτό συμβαίνει κυρίως όταν το αντικείμενο της εταιρείας δε γίνεται αρκετά σαφές μέσω της επωνυμίας της.

Το logo παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία μίας συγκεκριμένης αντίληψης του κοινού προς την επιχείρηση.

Αποτελεί το ισχυρότερο οπτικό μέσο της ταυτότητας και κατά κάποιον τρόπο “επιβάλλει” τον τρόπο που θα σχεδιαστούν όλες οι υπόλοιπες οπτικές εφαρμογές.

Όλα τα έντυπα της επιχείρησης πρέπει να έχουν απόλυτη συνοχή μεταξύ τους, αλλά και με τη συνολική εταιρική ταυτότητα.

Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από τη χρήση των χρωμάτων, των σχημάτων και της γενικότερης αισθητικής του λογότυπου. Έτσι η εταιρεία μπορεί να επικοινωνήσει ευκολότερα τις αρχές της.

Η συνοχή, που επικρατεί στην έντυπη μορφή επικοινωνίας, είναι απαραίτητο να ακολουθείται και σε κάθε προβολή της εταιρείας στο internet.

Με τον τρόπο αυτό οι χρήστες του διαδικτύου θα μπορούν πολύ εύκολα να λάβουν πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της επιχείρησης.

Με το πέρασμα του χρόνου και συνεπώς την εξέλιξη της φιλοσοφίας γύρω από το τί θεωρείται “εταιρική ταυτότητα” παρατηρείται και το φαινόμενο μία εταιρεία να έχει συγκεκριμένο τρόπο με τον οποίο επικοινωνεί με το κοινό.

Σε κάποιες περιπτώσεις ζητείται από τους υπαλλήλους να είναι ιδιαίτερα φιλικοί με τους πελάτες, ενώ άλλοτε ζητείται να μην υπάρχει καμία σχέση μεταξύ υπαλλήλων και αγοραστικού κοινού.

brand-identity
brand-identity

Το πως επικοινωνείς την επιχείρησή σου είναι το παν.

Σωτήρης Αλβανόπουλος

Σωτήρης ΑλβανόπουλοςFounder - Red Monkey

RedMonkey - Digital Marketing
5.0
Με βάση 22 κριτικές
powered by Google
Lina ApartmentsLina Apartments
13:04 26 Sep 22
Με την Redmonkey είχαμε μια εξαιρετική συνεργασία και πιστεύουμε πως αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή για την δημιουργία τουριστικής ιστοσελίδας.
Plantagon shopPlantagon shop
12:50 26 Sep 22
Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από την κατασκευή του νέου μας eshop από την Red Monkey. Τόσο το αποτέλεσμα όσο και η επικοινωνία ήταν εξαιρετικά.
maria semproumaria semprou
20:04 31 Jul 22
Ο κος Σωτήρης είναι ένας εξαιρετικός επαγγελματίας, πάντα πρόθυμος και ιδιαίτερα εξυπηρετικός! Η συνεργασία μας ήταν άψογη..
The Plant RoomThe Plant Room
08:07 31 May 22
Μείναμε πολύ ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες της red monkey. Για την δημιουργία ιστοσελίδων στην περιοχή της Δράμας δεν υπάρχει καλύτερη επιλογή!
Nikolaos MarkouNikolaos Markou
07:55 31 May 22
Έμεινα απόλυτα ευχαριστημένος, τόσο από τον επαγγελματισμό και την επικοινωνία που είχαμε κατά τη συνεργασία μας, όσο και από το τελικό αποτέλεσμα της ιστοσελίδας. Ανεπιφύλακτη σύσταση!
Thomas MargaritisThomas Margaritis
06:00 25 Jan 22
Επαγγελματισμός και άμεση ανταπόκριση στις ανάγκες μιας επιχείρησης στον τομέα της διαφήμισης μέσα από τα social media και την Google.Άψογη συνεργασία και υποστήριξη!!!!
js_loader

Blog

Πόσο κοστίζει ένα eshop?

Πόσο κοστίζει ένα eshop?

Πόσο κοστίζει ένα eshop? Μπορεί να έχετε δει διαφημίσεις, προσφορές και άρθρα από γκουρού που ισχυρίζονται ότι μπορείτε να δημιουργήσετε ένα eshop δωρεάν. Αν και αυτό είναι τεχνικά δυνατό, θα λάβετε αυτό που πληρώνετε στο τέλος. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ένα eshop, όπου θα χρειαστεί να κερδίσετε επιπλέον χρήματα για να διασφαλίσετε ότι...

Κατασκευή Ιστοσελίδων Δράμα

Τι είναι η διαχείριση social media?

Ανεξάρτητα από το πώς προσεγγίζετε τη διαχείριση social media, είτε με τη βοήθεια μιας εταιρείας ψηφιακού μάρκετινγκ είτε ενός συνόλου εργαλείων, είναι σημαντικό να κατανοήσετε περισσότερα από τον ορισμό της διαχείρισης κοινωνικών μέσων. Θέλετε να μάθετε τι περιλαμβάνει, καθώς και πώς να το κάνετε επιτυχία για την εταιρεία σας. Τι είναι η διαχείριση social media? Η...

Κατασκευή Ιστοσελίδων Δράμα

Κατασκευή Ιστοσελίδας και Eshop στη Δράμα

Κατασκευή Ιστοσελίδας Δράμα Η εταιρεία μας με έδρα στη Δράμα ειδικεύεται στην κατασκευή ιστοσελίδας και κατασκευή e-shop , εδώ και πολλά χρόνια, με την τεχνολογία WordPress για τις ιστοσελίδες και Prestashop για τα eshops φτιάχνουμε αυτό που σας ταιριάζει. Πολλοί ιδιώτες μας προτίμησαν για την κατασκευή του e-shop τους και των Ιστοσελίδων τους. Η συνεχής επικοινωνία και...

Κατασκευή Ιστοσελίδων Δράμα

Υπάρχει internet και μετά το skroutz.

Υπάρχει internet και μετά το skroutz. Όταν έχουμε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα θεωρούμε απαραίτητο πλέον να υπάρχει στο skroutz. Έχουμε συνδέσει τόσο πολύ το ένα με άλλο που τα θεωρούμε ένα. Είναι λάθος από πολλές απόψεις όλο αυτό και θα προσπαθήσω να εξηγήσω γιατί. Το Skroutz δε σου φέρνει “περισσότερες” πωλήσεις. Το Skroutz σου φέρνει περισσότερο κόσμο...

Καλέστε μας!